WEdstrijdzwemgids

Hoe werkt wedstrijdzwemmen en waar vind ik uitslagen? 

 

Wedstrijdzwemmen is een uitdagende en leuke manier om je zwemtalent te ontwikkelen. Het gaat niet alleen om snelheid, maar ook om techniek, doorzettingsvermogen en samenwerking binnen je groep. Als je net begint zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Hier vind je uitleg hoe de inschrijving werkt en wie dit regelt. Hoe we naar wedstrijden gaan en wat je meeneemt. Ook wordt uitgelegd waar je uitslagen van verschillende wedstrijden kunt vinden.

Inschrijving:

In overleg met de trainers kijken we of je klaar bent om je eerste wedstrijd te zwemmen. De trainers adviseren bij welke wedstrijd je kunt starten en vragen een startvergunning voor je aan zodat je aan wedstrijden kunt deelnemen. Twee tot drie weken voor een wedstrijd krijg je een wedstrijd uitnodiging via de mail. Bij onze zwemvereniging is de wedstrijdsecretaris verantwoordelijk voor de inschrijving van zwemmers. Deze persoon schrijft zwemmers in op basis van niveau en beschikbare afstanden. Je overlegt met je trainer welke afstanden je wilt zwemmen, maar de uiteindelijk inschrijving wordt door de wedstrijdsecretaris gedaan. Je ontvangt een paar dagen voor de wedstrijd de definitieve inschrijving. Hierin staat waar je gaat zwemmen, welke afstanden je zwemt en het startgeld. Daarnaast staat in de mail vermeld welke trainer(s) en ploegleider(s) meegaan.

De wedstrijd:

Wedstrijden kunnen op verschillende locaties plaatsvinden, zowel binnen de eigen regio als verder weg. Je reist met eigen vervoer, onderling afspreken met ouders en carpoolen heeft de voorkeur. Het is belangrijk om een half uur voor het inzwemmen begint op de afgesproken locatie te zijn, hier meld je je bij de trainer en ploegleider. Op een wedstrijd moet je aanwezig zijn, ben je dit niet dan wordt er door de KNZB een boete aan de vereniging opgelegd. Deze wordt altijd aan de zwemmer doorberekend. Word je ziek op de wedstrijddag dan meld je dit zo snel mogelijk bij je trainer of ploegleider. Een wedstrijd duurt gemiddeld 2 tot 2,5 uur en het inzwemmen 30 minuten. In totaal moet je dus op zo’n 2,5 tot 3 uur rekenen, buiten de reistijd.

Het volgende neem je mee in je rugzak:

  • Badpakken of zwembroeken (één voor inzwemmen en één voor wedstrijd + reserve)
  • Zwembril (+reserve)
  • Badmuts (+reserve)
  • badslippers
  • Clubkleding (zorgt voor een sterk teamgevoel, herkenbaarheid en professionele uitstraling)
  • Water (eventueel ranja, geen frisdrank of melkproducten)
  • Koolhydraat rijke snacks (bananen, mueslirepen, eierkoek, ontbijtkoek)

Zorg dat je ruim de tijd hebt om spieren op te warmen en los te maken (landtraining) en neem ook ruim de tijd voor het inzwemmen. Inzwemmen doe je om je spieren op te warmen (blessurepreventie), je te focussen op de wedstrijd, het bad te verkennen, keerpunten, onderwaterfases en de start te oefenen. Dit helpt je om optimaal te presteren. Wanneer de wedstrijd is begonnen en je aan de beurt bent voor jouw race zorgt de ploegleider ervoor dat je op tijd bij de juiste baan bent en dat je weet welke slag je moet zwemmen. Na je race ga je naar de trainer. De trainer vertelt wat hij/zij gezien heeft en hoe je gezwommen hebt, meestal krijg je ook een paar tips. De tijd tussen de afstanden die je moet zwemmen is voor het herstel na je race. Dan heb je de tijd om te drinken of iets te eten. Verder kijk je naar de races van je clubgenoten en je moedigt elkaar aan. Indien er estafettes aan het einde van het programma staan, wordt het zeer op prijs gesteld dat iedereen tot het einde blijft. Voor de Verenigingscompetitie wedstrijden is dit zelfs verplicht. Wanneer je klaar bent en wilt vertrekken uit het zwembad dan altijd even afmelden bij de ploegleider.

Uitslagen:

De uitslagen van zwemwedstrijden kun je op verschillende manieren vinden, afhankelijk van de wedstrijd en de organisatie. Hier zijn de meest voorkomende plekken waar je uitslagen kunt vinden:

De KNZB houdt uitgebreide database bij van uitslagen van officiële wedstrijden in Nederland. Op hun website kun je uitslagen vinden van nationale en regionale zwemwedstrijden. Je kunt zoeken op wedstrijddatum, plaats of specifieke evenementen. Sommige wedstrijden bieden real-time uitslagen via apps of online platforms, zoals SplashMe, Swimrankings of Livetiming. Hier kun je direct na je race de uitslagen bekijken, inclusief tussentijden en ranglijsten. Dit is handig als je op de hoogte wilt blijven van meerdere races op één dag. Hier kun je ook jouw prestaties vergelijken met die van andere zwemmers binnen je eigen leeftijdsgroep, op regionaal of nationaal niveau. Swimrankings.nl publiceert de uitslagen van officiële KNZB-wedstrijden.