Vertrouwenscontactpersoon

Vertrouwenscontactpersoon

bij G.Z. TriVia

De Groninger Zwemsportvereniging TriVia wil een veilige sportvereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met zwemmen en zich thuis voelt binnen de vereniging. Met elkaar doen we er immers alles aan om juist grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, conflicten en ruzie, discriminatie en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen om zo te zorgen voor een prettig en veilig sportklimaat.

Maar stel nu dat…

Voorkomen is beter dan genezen

De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag niet kon worden voorkomen. Binnen onze vereniging willen wij dit graag voor zijn.

Dat is dan ook één van de redenen waarom binnen G.Z. TriVia een vertrouwenscontactpersoon is aangesteld. Zij wil fungeren als een centraal aanspreekpunt om zo met elkaar te zorgen dat de wijze waarop we binnen de club met elkaar omgaan respectvol en veilig is.

Bij de vertrouwenscontactpersonen kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor alle leden, vrijwilligers en ouders.

Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie, maakt dat deze niet verergert en dat herhaling zo voorkomen wordt.

Wanneer kan je terecht bij een vertrouwenscontactpersoon?

Als je vragen hebt over of te maken hebt met:

  • pesten en gepest worden
  • machtsmisbruik en verbale agressie
  • het gevoel hebt dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort of anders behandeld wordt
  • grensoverschrijdend gedrag (machtsmisbruik, verbale agressie, ongewenste intimiteiten): de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach of gedrag dat je als onprettig ervaart
  • een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
  • de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team
  • twijfels bij jezelf of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is
  • iemand die je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag
  • het beschuldigd worden van eerder genoemd gedrag

Een volledige taakomschrijving is te vinden op deze pagina.

Buiten G.Z. TriVia is het ook mogelijk om contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland. De mogelijkheden hiervoor staan op deze webpagina: //centrumveiligesport.nl/contact

Wie zijn de vertrouwenscontactpersonen?

Wilma Luttje – Bosscher

Mijn naam is Wilma Luttje – Bosscher en ik ben sinds jaren lid van G.Z. TriVia. Momenteel ben ik actief als speelster van dames 2 waterpolo, zwem ik Master en in de zomer sluit ik mij aan bij de groep die open water zwemt.

Ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen, die ook waterpolo gespeeld hebben en aan wedstrijdzwemmen hebben gedaan.

In het dagelijkse leven werk ik in het Voortgezet onderwijs als gedragsspecialist. Kinderen en ouders hebben regelmatig hulp en steun nodig of een luisterend oor als het niet zo goed gaat. Het goed luisteren naar een ander en aansluiten bij wat iemand zegt, is wat ik dagelijks doe.  Vervolgens zoek ik met een kind of ouder naar een vervolg om tot een oplossing of verandering te komen.

Mocht er iets spelen of wil je graag praten over een situatie binnen de vereniging, dan ben ik telefonisch bereikbaar op 06 – 53 66 83 32.

Wilma Bosscher

Ad van Heijst

Mijn naam is Ad van Heijst en ik zwem bij de masters van TriVia. In mijn dagelijkse werkzaamheden als bedrijfsarts ervaar ik het nut en toegevoegde waarde van een vertrouwenspersoon. Ik benader mijn rol vanuit het principe: luisteren en de ander eerst proberen te begrijpen. Uit mijn ervaring als voorzitter van een > 100 leden tellende master vereniging in Rotterdam weet ik hoe een vertrouwenscontactpersoon binnen een vereniging als TriVia een rol heeft en wil iedereen dan ook aanraden bij vragen of kwesties waarin een vertrouwenscontactpersoon een rol kan spelen met een van ons contact op te nemen.

Mijn nummer is 06 – 20 61 48 53.

Ad van Heijst

Anne van den Hoek

Mijn naam is Anne van den Hoek. Mijn zoon speelt sinds 2017 bij de waterpolo jeugd. Graag lever ik een bijdrage aan het behouden van een veilige sportomgeving voor alle waterliefhebbers en andere betrokken. Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en ik ben in het dagelijks leven radiotherapeut-oncoloog in het UMCG. Hierdoor heb ik ervaring in het voeren van vertrouwelijke gesprekken. Ik doe een beroep op iedereen die met ongewenst gedrag te maken krijgt om vooral contact op te nemen met een van de vertrouwenscontactpersonen.

Ik ben te bereiken op 06 – 24 40 05 85.

Anne van der Hoek

Margriet Pasma

Sinds de zomer van 2019 ben ik lid van TriVia en in april 2021 ben ik voorzitter geworden van de afdeling Masters. In die hoedanigheid ben ik ook lid van het algemeen bestuur. Daardoor heb ik de vereniging wat beter leren kennen.

Ik ben na mijn schoolopleiding zes jaar werkzaam geweest als verpleegkundige Daarna ben ik advocaat geworden met als specialisatie: het behartigen van belangen van slachtoffers met letselschade; ik weet daarom hoe belangrijk het is dat er goed naar een slachtoffer wordt geluisterd. Inmiddels ben ik – na bijna 40 jaar advocatuur – gepensioneerd en zet ik graag mijn kennis en ervaring in, als contactpersoon tussen de vertrouwenscontactpersonen van TriVia en het bestuur.

Margriet is contactpersoon vanuit het bestuur en geen vertrouwenscontactpersoon. Derhalve zijn haar contactgegevens hier niet vermeld.

Margriet Pasma