Gezonde voeding: Wist je dat?

Goede voeding om fit te blijven

Zwemmen is top, maar wat eet jij voor, na en tijdens het sporten om je lichaam in conditie te houden?

Wat eet jij om fit te blijven? Toch niet alleen maar chocoladerepen en ranja! Wij geven je vanuit G.Z. TriVia wat tips om goed in conditie te blijven met de juiste voeding.

Krachtvoer

Bewegen kost energie en dat krijg je van eten. Hoe werkt dat? In pasta, rijst, aardappelen, brood, groente en fruit zitten koolhydraten die je energie geven. Vis, olijfolie, avocado, noten en zaden leveren goede vetten voor je lijf. In vlees en vleesvervangers, vis, noten, kwark en eieren zitten veel eiwitten die je spieren nodig hebben, onder andere om te herstellen na het sporten. Als je eet volgens de Schijf van Vijf en varieert in je voeding dan krijg je alle vitamines en mineralen binnen die jouw lijf nodig heeft om te presteren.

Water aub!

Als je sport, ga je zweten. Door beweging, verdampt je lijf extra vocht: zweet! Ja ook in het zwembad. Daarom heb je drinken nodig als je sport, het liefst water. Sportdrankjes juist niet, die zitten bomvol suiker. Ook ranja is niet geschikt, dit bevat ook veel suiker en is super slecht voor je tanden.

Wist je dat…
… je wel een liter vocht per uur kunt verliezen tijdens een goed potje sporten?
… je kunt zien dat je te weinig gedronken hebt als je plas donkergeel is?
… je eigenlijk al te weinig gedronken hebt als je dorst krijgt?

Aan tafel

Als je net hebt gegeten voordat je het zwembad in plonst, dan merk je al snel: dat eten zit in de weg! Het is beter om twee uur eerder te eten en te drinken. Dan heb je genoeg energie om flink te gaan bewegen. Wel kun je iets kleins vlak van te voren nemen. Denk maar aan een volkoren cracker of een schaaltje magere yoghurt en fruit. Gewoon de normale voeding die je lichaam nodig heeft om te presteren.

Hoeveel extra heb je nodig?

Voor een gewone training heb je niet veel extra voeding nodig. Je lichaam herstelt door een boterham extra bij het ontbijt of bij de lunch. Of je neemt een extra aardappel bij het avondmaal. Luister naar je lichaam tijdens de maaltijd: vol is vol, honger is nog wat extra opscheppen. Veel commerciële aanbieders zullen je verleiden om die extra chocoladereep te nemen, of dat zoete drankje. Dit heb je echt niet nodig, niet bij de training, niet bij een wedstrijd.

Natuurlijk mag je jezelf wel eens verwennen met iets lekkers na het zwemmen, maar maak hier geen gewoonte van. Je lichaam zal je dankbaar zijn.